Tweedaagse berensafari


LET OP! In verband met persoonlijke ontwikkelingen zullen er geen activiteiten worden verzorgd voor de zomer van 2021!

Ga mee op een tweedaagse trip op zoek naar echte wilde beren!

  • Op zoek naar één van de wildste avonturen die je kan beleven in West-Europa?
  • Altijd al oog in oog willen staan met een machtige beer of felle veelvraat?

Midden Zweden zit vol met wilde dieren: Elanden, herten, vossen en dassen, maar ook de grote sterke jongens lopen hier rond… Wolven, veelvraten, lynx en zelfs beren kan je hier tegenkomen. Nu is de kans dat je die zomaar op een wandeling tegenkomt erg klein door alle geluiden en alle geuren die een mens veroorzaakt, maar wij hebben een fantastische gelegenheid om ze alsnog te kunnen zien!

In samenwerking met een lokale gids, die een mooi uitgeruste spottershut beheert midden in de bossen, kunnen we een mooie tweedaagse trip aanbieden die het hoogtepunt van je vakantie gaat worden.

“Ik zag in eerste instantie best op tegen de lange rit, maar al het moois dat we onderweg tegenkwamen deden me alle besef van tijd vergeten. Voor ik het wist waren we al bij de uitkijkhut..”

Tijdens deze trip word je volledig in de watten gelegd. Je wordt in een luxe terreinwagen langs de mooiste routes en bezienswaardigheden naar de hut gebracht, die een dikke 200 kilometer verder naar het noorden ligt. De reis alleen is al enorm de moeite waard: Bossen, wild stromende rivieren en mooie berguitzichten wisselen elkaar in rap tempo af. Naast de nodige elanden en herten, kunnen we zelfs rendieren tegenkomen op de hoogvlaktes die we passeren! Op de terugreis doen we zelfs nog de hoogste waterval van Zweden aan, om deze via een mooie wandeling te kunnen bewonderen. Na deze wandeling en een hapje en drankje bij het bezoekerscentrum van het Fulufjället nationaal park zakken we via Noorwegen en haar mooie riviertjes en pittoreske huizen met grasdaken weer af naar Sysslebäck.
“Als ik aan beren in Europa dacht, dacht ik altijd dat deze een veel kleinere versie waren van de Amerikaanse beren die je altijd op TV ziet. Man, wat verraste me het toen ik de eerste die avond in het echt zag! Wat een joekels!! Daar loop je wel eventjes voor om…”

Het eten en drinken wordt allemaal voor je geregeld. We vertrekken eind van de ochtend vanuit Sysslebäck. Een kleine tijd later genieten we van een bescheiden lunch, en vervolgen onze weg weer om rond 17.00 bij de spottershut aan te komen. Daar staat er een broodmaaltijd voor je klaar, om na (en tijdens) het eten te beginnen aan de uitkijk naar het grote wild… Omdat het in de zomer ‘s nachts amper donker wordt, is er een hele grote kans om het één en ander rond te zien snuffelen, en zijn de condities ideaal om daar ook mooie beelden van te kunnen schieten.

“We waren nog maar net een uurtje in de hut, toen de eerste beer al langs kwam. Een trotse moeder met twee cubs, en dat in het volle licht! Mijn man, een verwoed fotograaf, kon zijn enthousiasme amper bedwingen, en wou het bijna uitschreeuwen van plezier.”


In de hut zijn stapelbedden aanwezig, dus terwijl de één op de uitkijk zit, kunnen de anderen even uitrusten. Het zicht vanuit de hut is mooi breed, dus als er iets aan komt lopen is er alle gelegenheid om iedereen die aan het rusten is te waarschuwen. Zo mist niemand het spektakel, en kan iedereen genieten vanuit de veilige hut van de majestueuze aanblik van alle machtige roofdieren die het bos bevolken. Ik kan je vertellen dat je flink onder de indruk zal zijn als je van zo dichtbij echte wilde beren ziet rondsnuffelen….

“Wat een mooi schouwspel om die vossen om de beren te zien dansen. Al het risico om ook wat te eten te bemachtigen, terwijl ze wel op respectabele afstand van die beren blijven.”

Na een nachtje waken staat er de volgende morgen een stevig ontbijt voor je klaar, inclusief lekkere gebakken eieren met spek. Nu maar hopen dat die beren niet op de geur afkomen…. Als iedereen zijn spullen heeft gepakt, verlaten we rond een uur of negen de hut om aan de terugreis te beginnen. Zoals al gezegd rijden we dan langs de Njupeskär waterval, waar naartoe je een enorm mooie wandeling kunt maken en het bezoekerscentrum kunt bezoeken, waar je alles te weten komt over de historie van de omgeving. Eenmaal weer bijgekomen met een kopje koffie of een andere versnapering, rijden we door Noorwegen weer terug naar huis. Daar zullen we eind van de middag weer aankomen.

“Eerst dacht ik dat ik een grote marter zag aankomen, maar toen bleek dat een veelvraat te zijn. Wat bewegen die beesten zich soepel, en hoe alert zijn ze wel niet!”


Natuurlijk zal je denken: ‘Ik heb al een leuk huisje / stuga voor deze vakantie. Waarom zou ik die leeg laten staan voor een nacht?’ Welnu, ik kan je verzekeren dat deze trip je nog vele jaren gaat bijblijven. En zeg nu eerlijk, wanneer ga je nog eens de gelegenheid krijgen om zo relatief dichtbij echte beren in het wild te spotten? Wil je die kans echt aan je voorbij laten gaan?


De kosten voor deze volledig verzorgde tweedaagse trip zijn voor de eerste twee personen SEK. 4.750,- (ong. EUR 475,-) per persoon. Voor meerdere personen wordt het wel een stuk voordeliger per persoon: Voor kinderen tot 15 jaar betaal je SEK. 450,- (ong. EUR 45,-) extra met een maximum van één kind per volwassene. Voor het derde kind is er een meerprijs van SEK. 1.100,- (ong. EUR 110,-). Voor een extra volwassene is de meerprijs SEK. 1.750,- (ong. EUR 175,-). Voorbeeld: Een gezin bestaande uit twee volwassenen en twee kinderen jonger dan 15 jaar betaalt dus SEK. 10.400,- (ong. EUR 1.050,-). Voor een gezin van twee volwassenen en drie kinderen jonger dan 15 jaar is dat SEK. 11.500,- (ong. EUR 1.150,-). Een groep van vier volwassenen betaalt SEK. 13.000,- (ong. EUR 1.300,-). Het maximum aantal personen dat er mee kan is vier volwassenen of twee volwassenen en drie kinderen. Grotere groepen kan eventueel indien er voor eigen vervoer wordt gezorgd, met een maximum van 9 personen. Dit wordt dan een stuk voordeliger, omdat we dan de volledige hut kunnen afhuren voor onze eigen groep. Voor verdere prijzen, beschikbaarheid of verdere informatie kan je contact opnemen via mail of via +31 (0)6 2121 3346 of +46 (0)70 566 2436.
“De trip was alles dubbel en dwars waard! Zo’n beleving dachten we nooit in een vakantie in Europa mee te maken!”

De hut heeft een centrale gaskachel en een chemisch toilet, maar geen elektriciteit of stromend water. Om bij de hut te komen, moeten we een lichte wandeling van ongeveer één kilometer maken. Houd daar dus rekening mee als je je spullen om mee naar de hut te nemen inpakt.

En? Ben je al enthousiast? Geniet dan ook even van het filmpje hieronder!