De Koning van het Woud – boekpresentatie

Medio maart wordt een nieuw boek uitgebracht, getiteld “De Koning van het Woud, Alles over elanden en de beste tips om ze te spotten”. In dit boek wordt het leven van de Scandinavische eland beschreven, en worden tips gegeven om de elanden in het wild te kunnen spotten. Deze onderwerpen worden afgewisseld met grappige anekdotes en mooie foto’s. Het boek is in A5 softcover formaat en is 120 bladzijdes dik. Vanwege de vlotte schrijfstijl is het boek geschikt en entertainend voor zowel volwassenen als kinderen. Het boek zal online te bestellen zijn via deze site, en zal worden aangeboden via diverse boekhandels en plaatselijke VVV-kantoren. De verkoopprijs bedraagt eur. 15,95.


Omslag voorzijde

De Scandinavische eland

De eland is in de meeste Scandinavische landen (met uitzondering van Denemarken) een graag geziene verschijning. Ondanks dat het een grote populatie betreft is het alleen niet zo dat ze op elke hoek van de straat te vinden zijn. De Zweedse, Noorse en Finse bossen zijn zodanig uitgestrekt dat de eland meer dan voldoende ruimte heeft om weg te blijven van de drukte en de mensen. Dat de populatie kleiner wordt vanwege overbejaging werkt natuurlijk niet mee aan het gemak om elanden te kunnen spotten.

Doelgroep

Het boek is geschreven vanuit een steeds terugkerend fenomeen: Tijdens de elandsafari’s die Rawhides’ Guiding al tien jaar organiseert werd duidelijk dat de gasten de tips over het spotten van elanden erg konden waarderen. Het ging ze niet alleen om het ‘kale’ bekijken van elanden, maar juist de verstrekte informatie tijdens de trip zorgde voor een volledig beeld over deze majestueuze dieren, waardoor het enthousiasme over de eland alleen maar groter werd. Opmerkingen zoals “Als we dit allemaal geweten hadden aan het begin van onze vakantie, dan hadden we op de andere plekken hiervoor ook al wat kunnen zien” worden regelmatig geuit. Daarnaast werd het ook duidelijk dat veel mensen pas aan het einde van hun (meestal) rondreis een safari boekten, omdat men de rest van de vakantie nog niets had gezien / gespot.

Even wat droge cijfers: 63% van de Nederlandse vakantiegangers naar Zweden houdt een rondreis. Bij die groep staat natuurbeleving op de eerste plaats. Minimaal 4 op de 10 van die gasten boeken daar zelfs een safari voor om wild te kunnen spotten (bron: Zweeds verkeersbureau, onderzoek 2018). Dat geeft aan dat de wens om wild te kunnen zien erg groot is, en dat is niet anders bij de statistieken met betrekking tot Noorwegen of Finland.

Helaas is er weinig informatie te vinden op zowel internet als in boeken die kan helpen om het beoogde doel te bereiken, en de informatie die wel te vinden is, is vaak erg droog of zeer specifiek naar een bepaald gebied of bepaalde regio geschreven.

Vanwege bovengenoemde redenen is het voor de gemiddelde Nederlandse bezoeker dus zonder hulp niet zo eenvoudig om de wens om hét dier van Scandinavië, de eland, in het wild te kunnen zien tijdens de vakantie. Dit maakt het boek dus bijzonder interessant om als waardevol hulpmiddel mee te geven aan uw gasten die een rondreis of vakantie buiten de grote steden in Zweden, Noorwegen of Finland hebben geboekt!

Vanzelfsprekend is dit boek niet alleen voor Scandinavië-gangers. Vanwege de beschrijving van de eland zelf en de foto’s en anekdotes zal het elke natuurliefhebber aanspreken.

De inhoud van het boek

In het 120 bladzijdes tellende boek wordt er ingegaan op het dier zelf: Wat zijn de kenmerken van de eland, welke verschillen zijn er tussen mannetjes en vrouwtjes, eetgewoontes enzovoorts. Daarnaast wordt er duidelijk beschreven op welke dingen je moet letten als je door het bos rijdt (of gewoon over de provinciale wegen), en in welk seizoen en op welk tijdstip er de grootste kans is in welke omgeving (weides, bosranden of juist diep in het bos) om de eland in het wild tegen te kunnen komen. Deze tips worden afgewisseld met anekdotes die de schrijver zelf heeft meegemaakt tijdens zijn vele uren in het bos. Deze anekdotes hebben steeds betrekking op de behandelde onderwerpen per hoofdstuk. Alle beschrijvingen en tips zijn zodanig opgesteld dat deze universeel toepasbaar zijn, dus niet gebonden aan een speciale regio of aan een specifiek gebied. De informatie is overal waar elanden te vinden zijn te gebruiken.

Door het hele boek heen worden de onderwerpen toegelicht met mooie, duidelijke foto’s, en staan er veel paginagrote afbeeldingen in van de Koning van het Woud. Door de afwisseling van beschrijvingen, tips en anekdotes is het geheel een prettig leesbaar stuk. Het ontbreken van een pretentieuze stijl zorgt er voor dat ook kleinere kinderen veel plezier beleven aan het boek.


Omslag achterzijde

De schrijver

Yvo Kiela is eigenaar van Rawhides’ Guiding Company, een klein bedrijf gespecialiseerd in persoonlijke activiteiten in het noorden van Värmland, Zweden. Al meer dan tien jaar organiseert hij onder andere elandsafari’s, die hij natuurlijk niet kan doen zonder gedegen onderzoek. Door de jaren heen heeft hij daarmee een flinke hoeveelheid kennis en ervaring opgedaan met betrekking tot de dieren zelf, maar ook tot de wijze van benaderen. De activiteiten die hij organiseert worden in een no-nonsense stijl gegeven, en dat heeft zijn weerspiegeling in het boek. Ook het enthousiasme en de liefde voor de natuur en de dieren is overduidelijk aanwezig.

Interesse?

Mocht u interesse hebben in het boek, en overweegt u om dit boek in uw collectie op te nemen, dan nodig ik u uit om contact op te nemen. Vanzelfsprekend is het bij serieuze interesse mogelijk om een inkijkexemplaar toegestuurd te krijgen. Als u alvast een voorproefje wilt, dan kunt u hieronder een gedeelte van het boek als inkijktekst downloaden of bekijken (de kwaliteit is iets lager in verband met de bestandsgrootte).

Ik hoor graag van u!

Inmiddels is het boek verkrijgbaar via onze webwinkel.