Een hele bijzondere gebeurtenis…

Een paar dagen geleden reden mijn vrouw en ik door het bos, om wat nieuwe plekjes te ontdekken voor de elandsafari en hopelijk wat wild te spotten. Maar wat we meemaakten was iets dat we nog nooit hadden beleefd!

 

Zoals jullie weten zijn witte elanden erg zeldzaam: in heel Scandinavië wonen er slechts 20-25 stuks, waarvan er ongeveer 15 rondlopen in de Zweedse provincie Värmland. Nu hebben we in het verleden al flink wat succes gehad op de safaris met het spotten van deze geweldige dieren. Maar elke keer dat we een witte eland spotten, zagen we er óf ééntje alleen in het bos lopen, óf in combinatie met één of meerdere bruine ‘normale’ elanden.

 

Op deze avond zag Mirjam ineens in haar ooghoek iets wit in het bos: Yes! De eerste witte eland van deze zomer! We reden voorzichtig naar het jonge mannetje toe, en omdat hij zo rustig reageerde durfden we zelfs uit te stappen (niet omdat hij ons misschien aan zou vallen, maar omdat we vinden dat je wild met respect moet behandelen en zoveel mogelijk onverstoord moet laten). Terwijl we foto’s aan het maken waren, hoorden we ineens wat geruis in de struiken op ongeveer 10 meter afstand. We konden onze ogen niet geloven! Daar stond een tweede mannetje, óók zo wit als sneeuw! Hoe zeldzaam is het om tegelijkertijd meer dan 10% van de hele populatie witte elanden te zien! Dit is iets dat al jaren niet is voorgekomen in de provincie, en wij hadden het voorrecht om het mee te maken! Ik voel me een gezegend mens!!